Brexit, o nouă criză economică?

Lumea este în continuă mișcare. Câștigătorii zilei de ,,mâine” sunt cei care reușesc să vadă dincolo de perdeaua de nori. M-am uitat, ca și spectator la felul în care s-au abordat discuțiile despre Brexit dar și cu profundă stupoare atunci când am văzut rezultatul final. parcă nu îmi venea să cred. Unul dintre principalii jucători ai U.E. și mare contributor a ales să părăsească barca. Supozițiile la nivel internațional( mai ales dacă citiți presa internațională) sunt care mai de care diverse. unii spun că a fost o mișcare inteligentă pentru că până la urmă această contrucție nu avea cum să dureze alții dimpotrivă spun că a fost o mișcare greșită. Din punctul meu de vedere cred că abia peste ceva timp o să avem posibilitatea de a analiza la rece și de a trage concluziile clare. Cu siguranță ceea ce pot afirma astăzi este că evoluțiile economice din ultimul timp indică faptul că ne apropriem cu repeziciune către o nouă criză economică dar de data aceasta cu efecte dramatice. Poate, privită din acest punct de vedere, mișcarea Marii Britanii  de a se retrage din U.E., se va dovedi una câștigătoare.

Pe scurt, rezultatul referendumului din Marea Britanie a condus la deprecierea lirei sterline în raport cu Euro și USD, diverși analisti apreciînd că lira sterlină s-ar putea deprecia cu încă 15-20%.

Potrivit datelor furnizate de BNR, anul 2015 a fost anul în care s-au înregistrat cele mai ridicate valori din istoria relațiilor comerciale dintre România și Marea Britanie, atât din punct de vedere al exporturilor românești cât și al volumului schimburilor comerciale bilaterale. Cu siguranță ceea ce se poate afirma cu certitudine astăzi este faptul că din momentul notificării oficiale, negocierile privind retragerea din UE vor dura cel puţin doi ani; în acest interval, situaţia juridică a relaţiilor dintre UE şi UK nu se schimbă, ramânând în vigoare toate tratatele, acquis-ul comunitar, libertăţile de circulaţie a lucrătorilor, bunurilor, serviciilor şi capitalurilor, drepturile cetăţenilor europeni şi, în general, toate relaţiile consfinţite între UK şi restul membrilor UE şi instituţiile sale.

Ieșirea Marii Britanii din UE va determina cu siguranță efecte economice și sociale semnificative asupra SM UE, inclusiv asupra României, mai ales având în vedere că volumul schimburilor comerciale între România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a însumat 3,945 miliarde Euro în anul 2015, cu o pondere de 3,36% în comerțul exterior al țării noastre, fiind cu 13,21% mai mare față de cel înregistrat în 2014. Pe lângă efectele economice și sociale riscăm creșterea deficitului comercial al României (UK fiind a cincea piață pentru exporturile de bunuri românești, iar excedentul comercial plasează Marea Britanie pe primul loc, la mare distanță de alți parteneri, cu 815 milioane Euro în 2015), posibilitatea scăderii producției în sectoare cu valoare adăugată (cca. 48-50% din exporturile românești le reprezintă produsele industriei constructoare de mașini, inclusiv electrotehnică), pierderea unor locuri de muncă, reintroducerea taxelor vamale, atât la importurile UK dinspre UE, dar şi pentru exporturile britanice către UE dar și diminuarea fondurilor europene alocate României.

Rămâne de văzut cum o să gestioneze România efectele Brexit  mai ales  ca urmare a schimbărilor şi incertitudinilor privind statutul cetăţenilor români care lucrează în prezent în UK și care este de aşteptat ca o parte dintre aceştia să se întoarcă în ţară, generând presiuni asupra ratei şomajului şi scăderea remiterilor în valută?   

 

 

 

 

 

sursa: date culese de pe www.bnr.ro

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus