Câmpulung Muscel – Cetatea Întemeietorilor de țară

Câmpulung Muscel – Cetatea Întemeietorilor de țară

Au trecut două săptămâni de când am primit cu onoare titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Câmpulung și cu toate acestea gândul mereu pe fugă încă mai adulmecă cu nostalgie amintirile copilăriei mele, momentele unice rămase întipările în minte și în suflet conștientizând cu recunoștință toate clipele trăite și netrăite, spuse și nespuse, visate sau cântate,  descoperind de fiecare dată  un altfel de Câmpulung mai miraculos și mai nostalgic ca în sloavele lui Nichita Stănescu.

Prima Capitală a Țării Românești, Câmpulung Muscel a strâns în timp o diademă de oameni valoroși ( Cetățeni de Onoare al Municipiului Câmpulung ) precum: Petre Țuțea, Tudor Mușatescu, Gheorghe Dinică, E.S. Domnul Ambasador Ion JINGA , ES Dl. Ambasador Nicolae MANOLESCU – ambasadorul UNESCO al României, Marioara Murărescu și mulți alții precum Andrei- Costin Oncescu (17 ani), elevul român cu cel mai bun punctaj  la a XXVIII-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Informatică desfășurată în August la Kazan (Rusia) .

,,Aici, în acest triunghi de magică frumusețe, al munților cu dealul și cu valea, poate cel mai frumos loc din țară și după gustul inimii mele, aici, unde limba vorbită are o claritate fonetică de cristal, încât îți vine să crezi că aici s-a născut mai întâi limba română și probabil că așa și este, aici în aerul curat și cu aripi, unde privirea nu este niciodată în jos, ci în sus, trasă de eterna zăpadă a piscurilor, aici sălășuiește cosmosul stelelor de noapte și de zi, predestinat patriei noastre. Îți vine să strigi mirându-te: oare ce zei uriași au fost îngropați sub munți, de au munții atâta măreție și tăcere vorbitoare în ei!…

La Câmpulung, aerul este găurit de păsări, prin acele locuri curg în jos, la Câmpulung, luminile de la stele. La Câmpulung, e perna țării. Ne încercăm și noi cu tâmpla pe dulceața ei de somn de zăpadă… Noi ne iubim patria și nu ne este câtuși de puțin rușine de aceasta, cum umbrei nu-i este rușine de stejarul său. ..”

Și tot așa nici mie nu mi-a fost nicodată rușine cu rădăcinile mele, rădăcini pe care le consider speciale, pline de spiritualitate și înțelepciune asemeni pământului din care îmi trag seva eu și ai mei, cei care mi-au plămădit viitorul și mi l-au pus în brațe, învâțându-mă cu smerenie să privesc înaltul cerului și să nu îmi fie teamă să zbor. Și am zburat și apoi m-am întors la cuib și apoi iarași m-am înălțat cu speranța că într-o bună zi tot ceea ce ei, ai mei părinți, moși, strămoși, mi-au dat… o să înflorească.

Cetățean de Onoare al Municipiului Câmpulung

Le mulțumesc câmpulungenilor mei pentru încredere și onoarea de a fi unul dintre Cetățenii de Onoare a Municipiului Câmpulung, le mulțumesc celor care au străbătut sau zăbovit, iubit sau descoperit orașul lui Theodor Aman (întemeitorul primei Școli de Arte Frumoase alături de Gheorghe Tăttărăscu), Ion Barbu , Gheorghe Tomozei,  Tudor Arghezi și al meu! :)

Câmpulung Muscel – Cetatea Întemeietorilor de țară

 

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus