“Câmpulungencele” – Mesajul unei dragi prietene

“Întotdeauna, apartenenţa la neam, la familie, la castă sau grup, dar şi la meleagurile natale, îţi dă stabilitate şi siguranţă, îţi dă sens între trecut şi viitor. 

Sunt din Campulung şi mă mândresc cu asta. De ce ? Unii ar zice că nu am de ce, că e un orăşel pierdut în timpul trecut, între munţi şi dealuri, că acolo nu se mai întamplă nimic de când A.R.O. nu mai e, Cimentul nu mai e, Grulenul nu mai e….

Mai e ceva, oare? Da, mai sunt oamenii; şi sunt înalţi şi drepţi, munteni tăcuţi şi curaţi la suflet şi port. Şi mai sunt şi fetele: isteţe, tenace, focoase şi al dracu’ de frumoase! Si nu era vorba despre mine !….

Ce zici despre asta frumoasă doamnă C. C. ?

În oraşul natal nu ne-am ştiut, făceam parte din generaţii diferite. Apoi, viaţa ne-a adus în acelaşi loc şi în acelaşi timp, peste ani; în mijlocul unui hăţis, în ‘’tranşeele’’ unui război de interese, care nu era al nostru. Ne-am văzut, ne-am plăcut şi asta a fost; apoi am aflat de …..Câmpulungul nostru; a fost veriga care a sudat lanţul….

‘’- Eşti din Câmpulung ?’’

‘’- Da !’’

‘’ – Şi eu ! Afurisite, câmpulungencele astea !’’

Şi apoi pentru mine a fost bine şi pe urmă foarte rău. Dar tu ai fost lângă mine când mi-a fost foarte rău şi prieteni vechi m-au părăsit.

Şi apoi ţie ţi-a fost foarte bine; te priveam cum te înalţi cu tenacitate şi uşurinţă într-o lume aspră şi dură, într-o lume fără reguli. Te-am privit tăcută şi uimită, ţi-am privit zborul prin înălţimi nebănuite, ameţitoare pentru mine. Şi ai transformat, ca regale Midas, tot ce ai atins în ….strălucire: că a fost insolvenţă sau antreprenoriat, că a fost glumă sau serios, că ai fost ‘’ambasadoarea’’ unor idei noi sau ai facut donaţii caritabile, totul a fost bine şi serios făcut, în mare viteza, spre … altceva !

Nu am putut să ţin pasul cu tine, am rămas undeva în urmă, uimită că mi-ai dat voie să fiu cândva, lângă tine !

Dar ne vom întâlni acasă, sau pe undeva oriunde, ne vom aminti de Câmpulung şi vom merge mai departe; tu în zbor, eu mai bătrâneşte dar încă sigură, tu strălucind, iar eu mai cuminte, tu blondă si eu brună, tu mămică, eu bunică, doua fete din Câmpulung venite să ’’cucerească’’ capitala.

Şi sunt sigură că, ce va urma, va fi cu siguranţă, la fel de special şi ‘’colorat’’ cum m-ai obişnuit, plin de consistenţă dar şi cu multă metaforă, un ‘’altfel’’ curajos şi provocator!”.

Abonează-te la RSS

3 comentarii

  1. Cristina 29 May 2012

    Țin să-i mulțumesc pe această cale bunei mele prietene, pentru acest mesaj plin de emoție și sensibilitate!
    Ma simt mai bogată de fiecare dată când constat că am în viața mea astfel de oameni frumoși la chip și la suflet, prieteni loiali și de ”cursă lungă!” Mulțumesc Magda! Și te asigur de reciprocitate!

    Reply
  2. Eniaman 8 June 2012

    Dragele mele, sunteti modeste amandoua.
    Eu am impresia ca ati plecat “sa cuceriti lumea” nu numai Bucurestiul.
    Cine v-ar putea sta in cale ???!!!!!!

    Reply
    • admin 21 October 2015

      Îți mulțumim! :)

      Reply

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus