Care va fi viitorul nostru? Cum economism în această perioadă?
E greu de dat sfaturi, deoarece trăim într-o perioadă în care toate prețurile cresc. Gospodăriile ne-au dat încă din ianuarie un răspuns: au consumat, la nivelul țării cu aproape 4% mai puțină energie. Au economisit, am spune. În realitate și-au redus din pierderi, pentru că oricum prețurile la energie o luaseră razna. Deci este dificil să propunem modele de economisire, pentru că situația este diferită de la o gospodărie la alta.
Firmele vor economisi din instinct, deoarece în perioade de incertitudine nimeni nu face investiții. Reiau însă idea de mai sus: cei care vor și pot să acceseze fonduri europene, trebuie s-o facă rapid. Crizele deschid și unele ferestre de oportunitate. Care va fi viitorul nostru? Cum economisim în această perioada?
Guvernul a anunțat că pregătește un pachet de măsuri economice menite să susțină populația vulnerabilă. Antreprenorii așteaptă și ei măsuri de susținere de la Guvern pentru a putea rezista în fața provocărilor extrem de diverse ale momentului.
Dar mai întâi trebuie să înțelegem cât de complicată este situația actuală?! Incertitudinea provocată de războiul din Ucraina, volatilitatea prețurilor energiei și blocajele în liniile de transport internaționale intensifică problemele industriilor și serviciilor. Incertitudinea a creat o adevărată perdea de ceață în privința estimărilor viitorului economic imediat.
Să nu uităm că bugetul României s-a construit pe o creștere a economiei cu 4,6% în 2022. Cu tot ce înseamnă această construcție: salarii, pensii, investiții. Acum analiștii români estimează o reducere sensibilă a ritmului de creștere a economie, care va atinge 3,5% în acest an. Alți analiști, mai severi, sunt mai pesimiști: cei de la ING văd o creștere a economiei românești de 2,3% în 2020.
Ei bine, în aceste condiții este chiar periculos să sperăm că statul va avea suficiente resurse pentru a susține afacerile țării. Suntem de asemenea conștienți de precaritatea bugetului, cu un deficit deja supraponderal. Totuși, declarația comisarului european Paolo Gentiloni, dată săptămâna trecută la București, ne lasă să înțelegem că statele europene, și România, în particular, vor trebui să-și protejeze economiile indiferent de situația deficitelor.
Gentiloni a spus clar că suspendarea regulilor fiscale, decisă în timpul pandemiei, va oferi guvernelor anul acesta libertatea bugetară de a aborda provocările imediate ale acestei crize.
A doua armă de luptă împotriva efectelor actualei crize este, din perspectiva lui Gentiloni, folosirea intensă a planurilor naționale de redresare și reziliență, deci a banilor europeni.
Cred că în aceste momente trebuie să fim atenți, ponderați și inteligenți. Trebuie să analizăm cu luciditate efectele indirecte ale războiului din Ucraina. Cred că fiecare domeniu trebuie să-și pună la punct scenarii de evoluție, în care să evidențieze măsurile prioritare, absolut necesare. Cred că trebuie să facem rapid o analiză a problemelor și să ne coordonăm la nivel european, pentru a putea avea fonduri europene cu destinație de criză, conștienți fiind că singur, bugetul României nu va avea resurse suficiente pentru a ne rezolva problemele.
În ce privește curajul de a investi, aici rolul principal îl joacă INCERTITUDINEA.
Sigur, cei care vor să investească în proiecte de energie verde, unde sunt bani europeni la dispoziție, este bine să o facă imediat. Pe de o parte pentru a se bucura de o oportunitate financiară, pe de alta pentru a-și controla costurile viitoare cu energia. Este clar că, deși o încetare a ostilităților în Ucraina are potențialul de a reduce prețurile la petrol și gaze, totuși prețurile energiei vor rămâne mult mai mari decât erau înainte de vara lui 2021.
Pachetul de măsuri luat de guvern stabilizează oarecum cheltuielile cu facturile de energie, dar ele rămân la un plafon ridicat. Ca atare gospodăriile vor rămâne cu mai puțini bani pentru consum. Este posibil să asistăm la o reducere a consumului de alimente și de produse nealimentare. Aceasta este reacția firească. Ca atare dacă inflația va persista, câteva luni, ea va reduce consumul și va plafona prețurile. Desigur, rezistă cine poate, s-ar putea spune într-un registru pesimist. Însă nu e cazul să fim sceptici, trebuie să acționăm.
Vom avea nevoie de intervenția Bruxelles-ului pentru a crea pachete de ajutor pentru fiecare domeniu în parte, așa încât firmele acestuia să reziste în piață.
Spune-ţi părerea