Deciziile în Noua Economie. Cum să repornim economia în „anul virusului”

European Vocational Skills Week

Deciziile în Noua Economie.

Pandemia nu s-a încheiat și probabil că atunci când se va termina toate previziunile făcute vor fi depășite. Efectele economice ca urmare a pandemiei de coronavirus, conform unei analize a Agenției pentru Muncă din cadrul Națiunilor Unite, estimează că în următoarele 3 luni circa 195 milioane de locuri de muncă full-time se vor pierde la nivel global. Avertismentul vine la distanță de 3 săptămâni când Organizația Internațională a Muncii estima o pierdere de locuri de muncă de circa 25 milioane. România a pierdut într-o lună mai multe locuri de muncă decât în perioada de criză economică. Este clar că în acest moment vorbim de date cu spectru larg care poate nu reușesc să ilustreze cu forță convingătoare disparitățile din prezent însă cu siguranță ilustrează începutul unei noi ordini sociale. Previziunile economice au fost date peste cap, adoptarea scenariului optimist creând o relaxare a realității economice și o lipsă de anticipare a impactului coronavirus asupra pieței forței de muncă.

Conform lui Krugman „la sfârșitul anilor 1990 un grup de economii asiatice care dădeau vreun sfert din producția mondiala și unde trăiau 2/3 dintr-un miliard de oameni a trecut prin experiența unei depresiuni economice care vedea o stranie asemanare cu Marea Criza. La fel ca și aceea din anii 1930, criza a căzut ca trăsnetul dintr-un cer senin, majoritatea pontifilor din domeniu prezicând un avânt continuu, deși declinul prindea elan; la fel ca în anii 1930, remediile economice tradiționale s-au dovedit ineficace, dacă nu chiar contraproductive. Faptul ca un asemenea lucru se putea întampla în lumea modernă ar fi trebui să înfioare pe oricine are cât de cât simtul istoriei.”

Daca privim imaginea de ansamblu, vom observa ca cele mai mari puteri economice ale lumii au fost complet afectate. Spre exemplu, nordul Italiei, care reprezinta un centru comercial foarte important al Europei, apoi Germania, care este astazi una dintre cele mai puternice tari ale Uniunii Europene, unde cele mai noi știri anunta că până la 70% din populaţie ar putea fi infectată cu noul coronavirus, ceea ce va conduce la efecte devastatoare.

Daca ne gândim la China, la epicentrul acestei epidemii aparent de neoprit, ne vom aduce aminte că dificultățile prin care Asia a trecut în urmă cu două decenii și prin care trecem cu toții acum, sunt exact genul de lucruri despre care credeam că am învățat să-le prevenim. În dificilele vremuri de altădată, economiile mari și avansate, cu guverne stabile, e foarte posibil ca aceastea să nu fi avut niciun remediu pentru perioadele prelungite de stagnare și dezinflație. De la Keynes și Friedman credeam că stim destul de multe încat să facem astfel ca să nu se mai întample așa ceva. Țarile mai mici însă, cum este și Romania, se prea poate să fi fost vreodată la cheremul marilor puteri economice, incapabile fiind să-si controleze destinul economic. În ziua de azi se presupune că bancherii sofisticați și oficialii guvernametali, printre care și FMI, orchestrează rapid programe și măsuri urgente, care țin în frâu crizele de acest fel și nu le îngăduie să se propage.

Săptămâna trecută am participat la webminarul –  NOUA ECONOMIE – un demers inițiat de România Durabilă și EM360 care susține un dialog permanent între Executiv și mediul de afaceri. Invitații în noua dezbatere, atât din mediul privat, cât și din rândul autorităților, au pus pe tapet problemele generate de noua criză economică, dar și soluții recomandate.A fost extrem de interesant și provocator totodată,  am atras atenția că, dacă în 2019 vorbeam despre un deficit de forță de muncă, astăzi cifrele arată că am avea un excedent de forță de muncă, din cauza numărului ridicat de persoane intrate în șomaj sau șomaj tehnic. În plus, datele arată că probabil vom înregistra cel mai mare deficit comercial din ultimii 20 de ani, din cauza prăbușirii exporturilor și creșterii semnificative a importurilor.

Mai multe despre intervenția mea, găsiți aici!

sau

https://jurnalul.antena3.ro/video/video-deciziile-in-noua-economie-cum-sa-repornim-economia-in-anul-virusului-842764.html

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus