IA este mantia femeilor curajoase

IA este mantia femeilor curajoase

,,De numele ei se leagă proiectul RomânIA Autentică, iar cele mai frumoase ii românești, recreate strict după modele vechi, autentice, se găsesc la Flori de ie, într-un spațiu magic în care, atunci când ajungi, simți efectiv că ai evadat din lumea ta și ai ajuns într-un univers al liniștii și al energiei curate.

Cristina Chiriac este doctor în economie și președintă a Asociației Naționale a Antreprenorilor, a lucrat în administrația publică, iar de câțiva ani încoace se dedică, cu generozitate și iubire, unui domeniu artistic menit să țină în viață frumusețea tradițiilor românești “… așa își începea Alice Năstase Buciuța articolul din luna iulie al revistei Marea Dragoste.

*********************************************************************************************

Ești doctor în economie, dar te ocupi de fashion în cel mai nonconformist mod cu putință… Ce școli ai făcut și care au fost pașii profesionali care te-au adus până aici?

Am făcut multe școli, cum ar spune mândră, mama mea și îți pot spune sincer că fiecare etapă nearsă a fost încă o lecție de viață asumată. Poate și de aceea când am simțit că nu mai am unde să mă duc, m-am oprit. Am făcut Finanțe, Bănci, Burse de Valori și Asigurări și cred cumva că am fost printre cei mai tineri experți contabili din România. La 26 de ani eram deja expert contabil, apoi treptat mi-am luat toate acreditările, să zic așa, în domeniul economic și tot nu mi-a fost de ajuns. Am urmat apoi Facultatea de Științe Juridice și Administrative, un masterat… două… apoi un doctorat… și apoi …mult mai apoi am învățat să trăiesc. Singura zestre pe care ai mei mi-au dat-o a fost educația și dorința de a fi OM.

Ai avut și regrete după ce ai renunțat la munca cu cifrele – ai avut vreo clipă când ți-a fost dor de certitudinile științei?

Incertitudini, da. Regrete, nu. De fapt eu nu mi-am părăsit niciodată cifrele, doar le-am înfrumusețat, le-am dat viață și le-am conturat în cea mai frumoasă poveste despre antreprenoriat, o poveste care a început cu un simplu vis și în care am transpus toate cunoștințele mele.

Nu te-ai temut de partea financiară, de faptul că e un domeniu, cumva, incert, nu poți prevedea că a fi cu adevărat frumos și că va avea succes…

M-am temut foarte mult, mai ales că era un domeniu total necunoscut pentru mine. Nu am conștientizat nicio clipă amploarea acestui proiect. A fost o provocare foarte mare și îți mărturisesc că am avut multe momente când am simțit că îmi fuge pământul de sub picioare, nopți nedormite de griji, geamantane rupte, dureri de spate și multe altele și cu toate aceastea am reușit cumva să depăsesc toate acele momente. Nu îți imagina că am investit sutedemii de euro sau că cifra noastră de afaceri este de milioane de euro. Eu cred că succesul se măsoară în alți parametri, în obiective atinse și renunoaștere internațională. Privind în urmă la ceea ce am reușit să realizăm în mai puțin de 4 ani recunosc, da-  Flori de ie este o poveste antreprenorială de succes.

Câți ani are, deci, brandul Flori de ie și cum ai găsit acest nume?

Flori de ie va împlini anul acesta 4 ani magnifici. Fiecare an a fost ca o piatră de temelie pe care am așezat-o strategic pentru a putea construi cetatea visată. Am crezut mereu în diversitate și în parteneriate de lungă durată și mai cred că prieteniile adevătate sunt cele mai prețioase comori. Brandul Flori de ie este invenția unui bărbat, un prieten drag care ascultându-mi frământările și cuvintele care curgeau șuvoaie, el neștiind aproape nimic despre ia românescă, mi-a spus simplu: Flori de ie! Ca să vezi ce poate face o cafea și o prietenie strașnică. J

Cât de greu ți-a fost să crești, să înveți, să înțelegi totul până la nivelul în care frumusețea tradiției a devenit un mod de viață și o oglindă prin care vezi totul în jur?

Ai mei m-au lăsat să cresc fără să îmi altereze tulpinile și cred că este cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla. Știință sau voință, așa a fost să fie. Plămădeală bună, cum ar fi spus tata. Le sunt recunoscătoare părinților mei pentru tot ceea ce mi-au dăruit. Nu mi-a fost ușor. Nimic din ceea ce am dobândit nu a venit cu ușurință și poate tocmai de aceea apreciez atât de mult modestia.

Astăzi, am uitat cât de greu a fost. Timpul a șters lacrimile și a lăsat doar amintirile frumoase. Am crescut în ambianța unui echilibru dintre memorie și prezent, dintre ceea ce sunt și ceea ce pot deveni. Tradiția a existat dintotdeauna în viața mea doar că nu am avut timp să o hrănesc, nu am avut timp să îmi hrănesc sufletul, să îl ajut să înflorescă.  În casa copilăriei mele, în Câmpulungul meu natal, nume precum Thoedor Aman, Ion Barbu sau Nicolae Golescu, aveau o rezonanță familiară.  Frumusețea ,,peisajului” am conștientizat-o mult mai târziu abia atunci când horele lui Aman mi-au trezit sufletul la viață.

De la cine ai putut învăța- există și cărți, studii, specialiști sau doar mergând pe teren și întâlnindu-te cu oamenii?

S-au scris cărți, s-au făcut studii de specialitate și cu toate acestea insuficient în opinia mea. Varietatea portului popular este atât de mare și totuși atât de săracă, redată în cărți de specialitate. Izvorul nesecat al etnografiei îl găsiți la sat. Acolo, încă mai există un univers folcloric, gânduri și visuri transpuse în creații fantastice, singura legendă autentică a acestui neam. Simbolurile și poveștile asemeni bisericilor, ființe vii  care au sângele și sufletul întruchipat în ie le veți regăsi în poveștile bătrânilor satului dornici de a lăsa moștenirea cuiva.

Ești tu însăți foarte curajoasă în stilul vestimentar. Așa ai fost mereu? Sau te-ai schimbat odată cu profesia?

Ani de zile nici nu am știut că am un stil. Mai am câteodată momente cînd mă uit în dulap și descopăr rochii clasice, deux-pieces-uri și mă întreb: sunt ale mele? Timpul și libertatea de a visa a dat voie imaginației să înflorească, curajul de a îmbrăca ținute non-conformiste, uneori chiar haute couture a venit o dată cu ia.

Te copleșește vreodată răspunderea enormă pe care o ai ca antreprenoare? Câte zeci de angajați ai, câte taxe, câte deadline-uri?

Un antreprenor responsabil cu siguranță are multe nopți albe. Presiunea este atât de mare încât uneori cred că suntem inconștienți și că ne facem rău singuri. Punem mai presus de familie, business-ul tocmai pentru că de noi depind multe familii. Facem din ziuă, noapte și din week-end, zi lucrătoare și toate acestea pentru că societatea românescă încă nu este pregătită să accepte că antreprenoriatul reprezintă cea mai bună cale pentru viitorul copiilor noștri.

Ia este mantia femeilor curajoase

Ce îți dă putere, ce te face să mergi înainte zâmbind și împrăștiind în jur lumină?

Oameni ca tine! Am învățat să descopăr frumusețea în simplitate, să ascult muzica sufletului meu și să dansăm în acelasi ritm. Și când simt că nu mai pot îmi aduc aminte de tot ceea ce m-au învățat ai mei, mă liniștesc și aștept să pot zbura iarași.

De ce e important să prețuim și să punem în valoare tradiția românească? Până la urmă, suntem oameni ai lumii, țările și-au deschis granițele, mai contează cu adevărat simbolurile locale, naționale?

Oamenii lumii au indentități și tradiții diferite. Uniunea Europeană nu înseamnă ștergerea identității și din păcate ignorarea tradițiilor și a obiceiurilor conduce încet, încet către pierderea identității noastre. Cea mai puternică legătură a identității acestui neam este dată de tradițiile noastre.  Noi suntem singurii vinovați dacă se va ajunge acolo. Astăzi îl slăvim pe Matisse (n.1869) însă îl uităm cu desăvârșire pe Aman cel care alături de Gheorghe Tăttărăscu punea bazele primei Școli de Arte Frumoase sau cel care în anul 1857 punea în evidență portul popular mai bine ca oricine în pictura Unirea Principatelor.

Sunt mult prea multe de spus pe acest subiect, cert este că importanța simbolurilor naționale este indiscutabilă și că avem o datorie morală față de înaintași noștri, să le păstrăm!

De ce să avem fiecare dintre noi, câte o ie?

Îmbracă o IE și cu siguranță te vei simți unică! Se numește: dragoste la prima vedere! Nu este obligatoriu să aveți doar o ie, puteți să aveți zece ii. Oricum o dată ce ai îmbrăcat prima ie nu te vei mai putea dezlipi de ea. Ia are un farmec aparte, o magie care te leagă pe vecie de ea. Ia este mantia femeilor curajoase!

 

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus