#RomânCuUnMotiv

Nu sunt o tipă matinală însă pot spune sincer că din când în când pierd noțiunea timpului așa că în această dimineață privesc cu nesaț verdele încă crud. RomânIA frumoasă se simte în sufletul meu în fiecare zi. Am întâlnit mulți oameni în ultimul timp. Cărările mi-au purtat pașii prin multe locuri, uneori mi-a fost bine alteori, nu. Din toate aceste experiențe păstrez doar pe cele bune. Am învățat să ascult și pot spune sincer că nu este ușor. Am învățat să privesc sincer în ochii oamenilor, fără să judec, fără să cer ceva.  Am învățat, să caut iubirea acolo unde nimeni nu credea că mai există, în ochii care erau triști de prea mult plâns, de prea multă durere sau resemnare. Am învățat să mă încojor doar de OAMENI.

Pe Camelia am descoperit-o la Iași. Este o femeie cultă, trecută prin multe, înțeleaptă. La finalul primului eveniment Flori de ie de la Iași, a venit către mine și de atunci nu a mai plecat din sufletul meu. De câte ori ajung la Iași îi caut prezența cu privirea pentru că ea reprezintă barometrul meu, îi simt și îi știu sinceritatea și bunătatea din fiecare privire. Ieri, de ziua națională a României, mi-a scris.

Doamnei Cristina Chiriac – Cu cea mai sinceră considerație și afectiune,

A fi român este identitatea cu care te naști.

A fi mândru că ești român este o devenire din cunoaștere și asumare.

A fi mândru că esti român este despre Burebista, Decebal, latinitate și o civilizație milenară pe aceste plaiuri.

A fi mândru că ești român este despre datorie, onoare și sacrificiu, despre bravi conducători: Basarab I, Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepes, Mihai Viteazul, Dragos, Bogdan I, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare, Dimitrie Cantemir, Alexandru Ioan Cuza și nu numai, – despre eroi fără nume, despre mame și soții care au ținut inima sus și ai căror urmași suntem.

A fi mândru că ești român este despre intelectualitate și sacrificiul pentru păstrarea independentei și identității noastre: despre C. Negruzzi, I. Heliade-Radulescu, T. Maiorescu, G. Baritiu, despre reprezentanți ai Școlii Ardelene aducatori ai grafiei latine în limba română – P. Maior, S. Micu, Gh. Sincai, I..Budai Deleanu- despreromantiştii junimişti” – T. Maiorescu, P. P. Carp, V. Pogor, I. Negruzzi sau T. Rosetti- despre colaboratori ai revistei Convorbiri Literare – M. Eminescu, I. Creanga, I.L. Caragiale, I. Slavici, V. Alecsandri, G. Cosbuc, O. Goga – sau despre alte personalități precum Macedonski, Bacovia, Calinescu, Petrescu, Arghezi, Voiculescu, Pillat, Blaga și nu numai.

A fi mândru că ești român este despre credință, iubire și sacrificiu, despre extraordinare personalități și adevarate modele care răzbat prin timp și zdruncină conștiințe: Constantin Brâncoveanu și fiii săi, Mircea Vulcănescu, Petre Ţuţea, Dumitru Stăniloae, Constantin Noica, Teodor M. Popescu și încă toți acei fără nume Sfinți ai închisorilor care pentru așa numite convingeri politice au înfruntat teroarea comunistă.

A fi mândru că ești român este despre ochii rotunzi din picturile lui Tonitza, anemonele lui Luchian, sfinții din picturile mănăstirii Agapia ai lui Grigorescu, sculpturile lui Barladeanu, naiul lui Zamfir, Balada lui Porumbescu, Rapsodiile lui Enescu, cântul Mariei Tanase sau pasiunea lui Lipati, avionul în zbor al lui Vlaicu sau primul avion cu propulsie reactivă a lui Coanda, insulina lui Paulescu, expedițiile lui Racovița, toate respirând nemurirea Infinitului din Coloana lui Brâncuși.

A fi mândru că esti român este despre troițele cu chipul lui Iisus, bisericuțele din lemn, tulburatorul albastru de Voroneț, verdele crud al câmpurilor noastre și cântecul liber al ciocarliei, este despre dor și ie.

Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuța sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze și cu digurile Olandei. El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenței unei civilizații închegate. El este una din mărturiile vizibile și tangibile ale civilizației satului de pe pământul nostru. Costumul românesc ne scoate din domeniul artei și ne duce în acela al istoriei. …El nu se asociază cu hora satului, cu cimiliturile și cu poveștile populare ; el rimează cu perfecta și armonioasa așezare a comunității libere, care a știut să străbată toate intemperiile istoriei prin neântrecutul său sistem de autoghidare și adaptare”[ Mircea Malița, România – Din tezaurul portului popular tradițional, Editura Sport-Turism, București, 1977].

A reînvia tradiția și a descoperi patrimoniului universal portul romanesc în nemuritoare “Flori de ie” este un mod de asumare și, iată, un motiv de a fi mândru că esti român. Pentru că mândria de a fi român nu este doar despre trecut, despre reperele de conștiință lăsate de stramoși. Respectând valorile primite și adăugând valențele prezentului suntem datori să întregim această construcție care poartă un nume: mândria națională.

Este acum timpul fiecaruia să răspundem prin prezentul acțiunilor noastre pentru viitorul celor care ne vor urma. Memoria trecutului respiră prin noi.

                         La Multi Ani România!

                         La Multi Ani români!

Camelia Hulubei

Iasi, 1 decembrie 2017

 

 

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus