Săptămâna europeană a competențelor profesionale: locuri de muncă pentru viitor cu ajutorul EFP

Cristina Chiriac

Săptămâna europeană a competențelor profesionale: locuri de muncă pentru viitor cu ajutorul EFP

 

În ziua de astăzi, tranziția verde și cea digitală remodelează modul în care trăim, lucrăm și interacționăm, iar pandemia de COVID-19 a accelerat în mod dramatic majoritatea acestor schimbări.

Impactul pandemiei asupra perspectivelor de pe piața forței de muncă pentru milioane de oameni din Europa a arătat în mod clar că trebuie să transformăm dubla tranziție verde și digitală în oportunități pentru toată lumea, pentru a asigura redresarea în urma crizei.

Acest lucru poate fi realizat numai dacă europenii dețin competențele necesare pentru a valorifica dubla tranziție, ceea ce înseamnă eforturi fără precedent pentru perfecționarea și recalificarea forței de muncă. Dreptul la învățare pe tot parcursul vieții este consacrat în Pilonul european al drepturilor sociale. El permite adulților să dobândească noi competențe și să își dezvolte carierele pe tot parcursul vieții și, de asemenea, se află în centrul eforturilor de redresare ale Europei.

 

Educația și formarea profesională (EFP) poate juca un rol decisiv. EFP a ajutat milioane de oameni din întreaga lume să „își câștige traiul în timp ce învață”. Dar reprezintă mult mai mult de atât. Ea oferă tinerilor cursanți competențele inițiale de care au nevoie pentru o carieră împlinită și le oferă adulților mijloacele necesare pentru a continua să învețe și să se formeze de-a lungul întregii lor vieți profesionale.

 

Educația și formarea profesională va constitui un instrument esențial pentru a ajuta tinerii și adulții să obțină competențele necesare pe piața forței de muncă și să găsească locuri de muncă de calitate, mai ales după criza provocată de pandemia de coronavirus. Este momentul să adoptăm o abordare nouă în ceea ce privește EFP, făcând-o mai atractivă, mai flexibilă și mai adecvată pentru era digitală și pentru tranziția verde.

Nicolas SCHMIT, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale

Agenda pentru competențe în Europa din iulie 2020 propune acțiuni esențiale în vederea sprijinirii perfecționării (îmbunătățirea competențelor existente) și a recalificării (dobândirea de noi competențe prin formare), consolidând astfel învățarea pe tot parcursul vieții.

 

Această agendă ambițioasă include, pentru prima dată, un cadru politic cuprinzător pentru EFP la nivelul UE. Cu toate că sistemele de EFP diferă de la un stat membru la altul, principiile și obiectivele noastre sunt aliniate. EFP trebuie:

 

  • să satisfacă nevoile în materie de competențe atât ale tinerilor, cât și ale adulților;
  • să răspundă nevoilor de pe piața forței de muncă și să asigure participarea activă în cadrul societății;
  • să fie integrată în strategiile economice, industriale și privind inovarea;
  • în același timp, programele de EFP trebuie să includă durabilitatea socială și de mediu.

Acum este momentul să acționăm. Trecerea la digitalizare, la durabilitate și la un viitor mai ecologic va afecta toate locurile noastre de muncă.

Nicolas SCHMIT, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale

Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2020, care va avea loc în perioada 9-13 noiembrie, are ca temă aceste provocări și modul în care le putem transforma în oportunități. Tema „săptămânii europene” din acest an este „EFP pentru dubla tranziție verde și digitală”. Organizată în strânsă cooperare cu președinția germană a Consiliului Uniunii Europene, ea va fi complet digitală și, prin urmare, larg accesibilă. Invit călduros pe toată lumea să participe.

 

Nicolas SCHMIT, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale

Copyright of BMBF/Hans-Joachim Rickel

 

 

 

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus