Despre mine

Biografie

Fiecare viaţă este o poveste şi fiecare poveste are un tâlc. La fel ca în viaţă, şi poveştile se contruiesc în timp.

Şi tot în timp toate cele trăite ori povestite se desluşesc. Bucurii sau tristeţi, certitudini sau îndoieli, defecte şi calităţi toate dau măsura omului care sunt. Cu fiecare alegere pe care am făcut-o, dar mai ales cu fiecare lucru pe care am ales să nu-l fac, mi-am croit un destin. Ceea ce sunt este alegerea mea şi acest fapt descrie perfect raţiunea mea de a fi. Tot ceea ce simt şi gândesc mă defineşte în modul cel mai intim fiindcă sunt eu în tot ceea ce fac. Sunt eu şi cei de lângă mine. Sunt eu şi prietenii mei. Sunt eu, familia mea, prietenii mei şi voi cei cărora doresc să le spun că îmi pasă.

M-am născut în Câmpulung Muscel. Undeva în Argeş. De crescut am crescut în mijlocul unei familii de oameni oneşti şi îndărătnici. Loiali unei tradiţii, părinţii mei se încăpăţânau să nu uite cu nici un chip ceea ce trebuia uitat în mod oficial şi convenit pe linie de partid. Deşi bine înfipţi în solul tradiţiei, ai mei n-au ezitat nicio clipă să evalueze avantajele viitorului. Au trăit efectiv cu speranţa că într-o zi noi, copii lor, o vom duce mai bine decât au dus-o ei. Am crescut bunăoară în ambianţa unui echilibru dintre memorie şi prezent, dintre ceea ce sunt şi ceea ce pot deveni. Încă din primii ani de şcoală, în casa copilăriei mele, nume precum Theodor Aman, Ion Barbu sau Nicolae Golescu, ca să amintesc doar câţiva dintre ei, aveau o rezonanţă familiară. Erau o evocare subversivă, ca pentru a contrabalansa ”discreţia” istoriei agreate de regim. Aşa am aflat, fără să o înţeleg prea bine – poate şi datorită vârstei – că eram mai mult decât un pion(ier) oficial, că ofeream oraşului în care m-am născut mai mult decât o recoltă anuală sau o normă cincinală de hartie reciclată şi sticlă. Am aflat că numele străbunicii mele paterne, cu puternice rezonanţe istorice, nu se înscria deloc pe linia ”smereniei” doctrinei comuniste. Vodă nu era tocmai numele unui proletar gata să interpreteze solemn Internaţionala socialistă. Lăsată de părinţi acasă am crescut cu cheia de gât, alături de fratele meu mai mare. Zadarnică le-a fost încercarea de a mă duce la grădiniţă fiindcă aflasem pe propria-mi piele că pedagogia viitorului socialist se face prin corecţie corporală. N-am rezistat viitorului oricât de socialist se anunţa. Asta mi-a permis să am o copilărie croită pe gustul meu. Aveam 4 ani când am plecat din faţa blocului cu o prietenă, Raluca, să cumpărăm gogoşi. Habar nu aveam de unde trebuia să le cumpărăm… dar a fost un excelent pretext pentru a ne plimba de mânuţă prin cartier… şi pentru a-l pune pe fratele meu puţin pe jar.

Pentru că mama mea a rămas orfană de la 14 ani, n-am apucat să-mi cunosc bunicii pe linie maternă. De fapt nici pe cei din partea tatălui n-am prea avut prilejul de a-i cunoaşte. Erau bătrâni şi locuiau departe, în mijlocul Bărăganului. Prin urmare, am crescut fără magia acelor întâlniri cu arhetipul bunicilor, amintiţi adesea în evocările prietenilor mei.
Am fost în exclusivitate fiica părinţilor mei.

Fiind al doilea copil din familie şi având un frate care excela în toate, nu-mi rămâneau prea multe opţiuni. În şcoala primară am făcut dansuri populare şi şcoală. Nu exact în ordinea asta fiindcă am avut şansa unei învăţătoare de excepţie, Nicoleta Ştefăniţă. O doamnă care m-a provocat să lupt cu limitele mele. Pentru asta şi pentru multe altele îi port o amintire nespus de dragă.

Pentru că eram prea slabă şi mereu în căutare de provocări, în clasa a 5-a profesorul de sport m-a selectat fără ezitare în lotul de atletism. Aşa am ajuns să practic acest sport timp de 5 ani. Dar, cum dezvoltasem o dependenţă de performanţă, am realizat, destul de repede, că nu voi deveni o atletă olimpică ci mai curând o atletă a studiului – căruia, de altfel, i-am dăruit mulţi ani din viaţă.

Liceul a fost o reverie. Începutul adolescenţei mele şi formarea mea ca om. Prin colegii mei am descoperit prietenia autentică, una care dăinuieşte şi astăzi, după 20 de ani. Aşa mi s-au dezvăluit valori precum: solidaritatea, unitatea şi comuniunea.

Deşi foarte bună la matematică şi chimie, în liceu m-am simţit mai aproape de literatură şi poezie. Abia atunci am descoperit cu adevărat viaţa din spatele cuvintelor. Devenisem atât de pătrunsă de ele, încât doamna Horhăianu, diriginta mea din liceu, nu a înţeles niciodată de ce am ales să merg în direcţia opusă: ASE-ul. Arta ei de a îmbina blândeţea cu fermitatea urmării unor standarde se împăca destul de greu cu decizia copilului ei drag şi talentat, cel care reprezenta liceul în cadrul olimpiadelor de limba română. Aşa se face că am obţinut o diplomă de licenţă, cu specializarea Finanţe, Bănci, Burse de Valori şi Asigurări. Credeam că am făcut această opţiune dintr-un motiv greu de explicat atunci, astăzi îmi este nespus de uşor. În mod paradoxal îmi plăceau cifrele. Am făcut o alegere, am ales un drum.

După absolvirea facultăţii m-am hotărât să rămân în Bucureşti. Un oraş de care mi-a fost imposibil să nu mă îndrăgostesc. În scurt timp a devenit acasă. Un oraş de care îmi pasă la fel de mult cum îmi pasă de casa părinţilor mei. Un oraş în care iubesc şi sunt iubită, unul în care m-am căsătorit şi am născut doi băieţi minunaţi, un oraş în care mi-am construit o carieră.

Soţul meu este de profesie medic. Ne-am întâlnit cum spune imnul în ”cuget şi simţiri”. Viaţa a fost generoasă cu mine. Mi-a dat şansa de a sta lângă un om bun prin vocaţie, un om care m-a ajutat să trec cu bine prin toate provocările vieţii şi căruia îi datorez la fel de mult cât le datorez părinţilor mei.

Cei doi copii sunt raţiunea mea de a fi. Pentru ei, cum spune Caragiale, simt enorm şi văd monstruos. Cu gândul la viitorul lor, tot ceea ce macină această ţară devine pentru mine chipul răului şi al urâtului. Asta mă consumă enorm fiindcă îmi pasă. Ca orice părinte, vreau totul pentru copii mei. Vreau un viitor croit pe aspiraţiile acestei naţiuni, un viitor clădit pe punţile dintre noi şi nu pe ruinele indiferenţei noastre.

Dar pentru asta am nevoie de toţi cei care mă pot ajuta, am nevoie de tine şi de speranţele tale, am nevoie de forţa şi dorinţa ta de a clădi România pe care ne-o dorim.

Citeşte mai mult

Statement

Am crescut în ambiţia ideii, inoculată de părinţii mei, că acele calităţi pe care le irosesc fără rost, duc negreşit la un destin ratat. Toată educaţia mea s-a clădit pe ideea de a mă ridica măcar la nivelul aşteptărilor mele. Iar de la mine am aşteptări enorme. Am învăţat de la tatăl meu că nu pot obţine mai mult decât am muncit, mai mult decât m-am investit.

Am învăţat în/din şcoală că viaţa este o cursă cu obstacole, iar din această cursă iese învingător cel care o duce la capăt. Am învăţat că nu este un capăt de drum să cazi ori să te împiedici, dar este un capăt de drum să nu te ridici şi să continui orice s-ar întâmpla. Aşa am aflat despre mine că sunt o alergătoare de cursă lungă.

Am învăţat de la viaţă să privesc lucrurile aşa cum sunt, fiindcă orice lucru mărunt are demnitatea lui.

Am învăţat, privindu-i pe oameni, că fără ei nu există progres, prin urmare, nici viitor. Am învăţat de la oameni că numai împreună îşi pot clădi un destin. Am învăţat că o naţiune care se regăseşte pe sine în cuget şi simţiri nu mai este doar încrezătoare, ci şi puternică. Am învăţat că o naţiune indiferentă la viitorul ei este o naţiune care se condamnă singură.

Am învăţat despre oameni că faptele lor cântăresc mai mult decât vorbele, iar lumea în care trăiesc a fost construită prin fapte şi tot prin fapte ea poate deveni un loc mai bun.

Am învăţat că responsabilitatea şi generozitatea sunt garanţia surâsului. Am învăţat că indiferenţa costă.

Am aflat din istorie că destinul unei naţiuni se scrie prin fapte. Am aflat din democraţie că dacă noi românii vrem să fim o naţiune, trebuie să încetăm să gândim ca o populaţie. O naţiune este clădită pe: oameni, fapte, viitor.

Acesta este crezul meu.

Abonează-te la RSS

5 comentarii

  1. Ioan Ghindar 13 April 2012

    Stimata Doamna Christina Chiriac

    Dorim sa purtam o discutie referitor la:

    -Proiect domeniu “Panificatie si Angro” (produse alimentare si nealimentare)
    -Valoare 350.000 Euro
    -Formare 33 locuri de munca, in orasul Fundulea, jud. Calarasi
    -Societatea, contabilitate, cautare de investitor cat si cele bancare prin organele dumneavoastre de specialitate


    Cu stima si respect deosebit,
    Szabó Ágnes si Ghindar Ioan
    Tel: 0733-361-137
    e-mail: angyalkonny@gmail.com

    Reply
    • cristina 17 April 2012

      Buna ziua domnule Ghindar!
      Va multumim pentru increderea dumneavoastra si atentia pe care o acordati proiectelor noastre!
      Pentru proiectul dumneavoastra, va rog sa aveti in vedere adresa gabriel@4career.ro
      Sunt partenerii nostri in cadrul acestui proiect cu antreprenoriatul si va pot indruma catre persoanele in masura sa va consilieze.
      Va doresc mult succes in ceea ce intreprindeti si va felicit pentru initiativa!
      Daca mai aveti nevoie si de alte informatii, va stau la dispozitie.
      Cu drag,
      Cristina Chiriac

      Reply
  2. RALUCA MATEI 13 May 2012

    Buna ziua…as vrea mai intai sa va felicit pentru ceea ce faceti pentru noi tinerii care visam la o viata mai buna in tara noastra. Ma numesc Raluca Matei, am 30 ani, locuiesc in Spania de 12 ani, sunt licentiata in Marketing (Spania) dar visul meu este sa ma intorc in Romania si sa am ocazia sa imi indeplinesc visul la mine “acasa”. Am lucrat 6 luni intr-o banca, si 7 luni la Ministerul Comertului si Consumului…dar din cauza crizei nu am putut continua dupa terminarea contractului initial. Am un plan ( proiect) de afaceri in domeniul textil: Cod CAEN: 1413- fabricare articole imbracaminte. Sediul firmei si atelierul este in zona rurala. Am venit in tara primavara aceasta si am deschis afacerea dar am incercat sa ma interesez de anumite facilitati sau fonduri de la UE pentru acest tip de proiecte dar din nefericire nu am gasit ceva promitator. Am vazut interviul D-voastra la B1, si rectia mea a fost: in sfarsit cineva care se intereseaza de noi si care face ceva practic, nu doar laude. Sincer m-am gandit : aceasta este sansa mea. Eu, in momentul acesta sunt in Spania, o sa ma intorc la inceputul lui iulie si as vrea sa incep cu afacerea dar nu dispun de toti banii necesari, m-ar interesa informatii despre anumite fonduri (rambursabile sau nerambursabile) sau credite bancare. Va multumesc foarte mult pentru timpul pierdut pentru a citi acest mesaj si v-as fi foarte recunoscatoare daca m-ati putea indruma putin pentru ca iubesc Romania, iubesc tara mea si as vrea ca sentimentul sa fie reciproc :DD si sa imi ofere sansa sa pot trai si sa pot fi mandra ca sunt romanca. Va doresc numai bine si succes in tot ceea ce faceti. Cu stima: Raluca Matei

    Reply
    • Cristina 16 May 2012

      Buna ziua si va multumesc foarte mult pentru cuvintele frumoase!

      Ma bucur sa constat ca exista atat de multi oameni care doresc sa intreprinda ceva, care muncesc si, mai mult, care doresc, prin efortul lor, sa construiasca un viitor mai bun pentru ei insisi si pentru Romania.

      In legatura cu posibilitatile si modul in care statul roman sau Uniunea Europeana sprijina pe tinerii sau intreprinzatorii debutanti, putei urmari site urile oficiale ale institutiilor.
      In Romania, autoritatea care are in atributii implementarea policilor statului in mediul de afaceri este AIPIMM (Autoritatea pentru Implementarea Programelor pentru Intreprinderi mici si Mijlocii), aflata in subordinea Ministerului Economiei.

      Daca considerati ca va pot fi de ajutor si cu alte informatii, va rog, nu ezitati sa ma contactati la adresa de email: cristinachiriacoficial@yahoo.ro

      Intre timp, va doresc sa aveti multe realizari in activitatea dumneavoastra!

      Reply
  3. admin 21 October 2015

    Stimată doamnă, colecția nostră este deja mult prea mare pentru a mai achiziționa alte costume! Vă mulțumesc

    Reply

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus