Articol Jurnalul de dreapta: despre antreprenoriat

Antreprenoriat

Criza economică mondială a afectat sever sectorul locurilor de muncă. Oriunde ne uităm pe harta Europei, că este vorba de România sau de alte state membre, problema locurilor de muncă este egal distribuită şi reprezintă prioritatea numărul unu indiferent că vorbim de guverne sau societate civilă.

Un raport de cercetare întocmit la sfârşitul anului 2010 de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – dat publicităţii zilele acestea – arată că unul din doi tineri (18-35 de ani) nu are un loc de muncă. Sunt nenumărate cauzele care au dus la acest lucru. Putem aminti aici numărul foarte mare de absolvenţi ai unei facultăţi sau pregătirea deficitară pe care unii dintre ei o primesc în timpul studenţiei. Însă nu trebuie să neglijăm un alt factor important care a dus la numărul mare de tineri aflaţi în situaţia de a nu avea un loc de muncă: lipsa iniţiativei!

Cu toate că de tineri cu potenţial nu ducem lipsă, noţiunea de antreprenoriat e străină pentru mulţi dintre ei. Aşadar, nu doar problemele financiare stau în calea dezvoltării unor afaceri. Lipsa cunoştinţelor juridice, contabile sau de altă natură sunt într-o la fel de mare măsură un impediment pentru cei care vor să devină antreprenori. În acest sens, Asociaţia pentru Promovare şi Dezvoltare Comunitară, împreună cu doamna Cristina Chiriac, ambasador al antreprenoriatul feminin, vine în ajutorul tinerilor oferind gratuit consultanţă juridică pentru cei care vor să pornească pe drumul antreprenoriatului. O iniţiativă lăudabilă, mai ales dacă ţinem cont de faptul că numărul celor care deţin şi vor să ofere expertiză în acest domeniu este destul de mic.

„Iniţiativa privată a tinerilor întreprinzători din România are nevoie de sprijin şi consiliere. Nu le poate cere nimeni acestora performanţă în afara unei experienţe economice reale în condiţii de liberă concurenţă. Prin intermediul acestei iniţiative cu toţii avem de câştigat. Pentru că un antreprenor bun este cel care are nu doar o viziune, ci şi o bună cunoaştere a mijloacelor prin care poate realiza ceea ce şi-a propus. Am văzut de prea multe ori idei bune irosite din lipsa unui sfat potrivit sau a unei consilieri eficace. Sprijinirea acestora va fi profitabilă pentru întreaga societate. Vlăstarii cultivaţi într-o grădină au nevoie de protecţie şi de îndrumare pentru a creşte drepţi şi înaţi. Numai în acest fel, de roadele lor, se vor putea folosi, mai târziu, mulţi dintre noi. Faptul că pot asigura acest tip de susţinere este pentru mine o onoare şi o responsabilitate. Una pe care mi-o asum în totalitate”, a declarat Cristina Chiriac, ambasador al antreprenoriatului feminin şi preşedinte onorific al APPDC.

De asemenea, doamna Chiriac ne-a mai declarat că, împreună cu APPDC, a iniţiat şi va organiza în acest sens un eveniment în data de 22 martie a.c. “În 22 martie, A.P.P.D.C. organizează, împreună şi cu alţi parteneri de încredere şi de prestigiu, adevăraţi profesionişti, un eveniment de anvergură, adresat în special tinerilor, persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, eveniment ce va avea loc la Sala “AULA” a Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”, din Bucureşti.

Ne propunem să desfăşurăm şi să detaliem în faţa tinerilor participanţi ideea de antreprenoriat. Dorim ca ei să conştientizeze că viitorul aparţine oamenilor care vor avea curajul iniţiativei proprii şi vrem să le oferim o seamă de indicii dar şi informaţii şi experienţe concrete. Vrem să îi ajutăm atât pe cei care nu au încă o viziune a ceea ce poate şi înseamnă antreprenoriatul, dar şi pe cei care deja şi-au găsit ideile şi curajul, dar nu ştiu cum să le transpună în practică.

Sperăm ca, prin aceste acţiuni şi altele asemenea în viitor, să reuşim să le inoculăm tinerilor ideea că fiecare poate şi trebuie să facă mai mult în propria viaţă şi, în consecinţă, în cadrul societăţii din care face parte. Pentru că, nu-i aşa, cu cât un om este mai bun cu şi pentru el însuşi, cu atât mai folositor poate fi celor din jurul său.

Şi îi invităm şi pe această cale pe toti cei interesaţi, să vină, să participe la acest eveniment, să fie activi. Aici vor avea oportunitatea de a întâlni atât oameni cu preocupări similare, dornici să găsească soluţii pentru a defini viitorul sau pentru a redefini perspectiva, dar şi multi specialişti din varii domenii, profesionişti dornici să împărtăşească din cunoştintele şi experienţa lor. Va fi, cu siguranţă, o bună cale de a lua contact cu idei şi posibilităţi noi, poate nedescoperite încă. Iar îndemnul pe care îl adresez tuturor este simplu: “Haideţi să îndrăznim să ne construim cu propriile mâini viitorul!”

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus