Poveste de seară cu iz românesc, de Radu Pocovnicu
1.Trăim vremuri de uniformizare tot mai accentuate, încât aș vrea să vă întreb: ce mai înseamnă tradițiile pentru români?
De-a lungul timpului, am descoperit cu mare bucurie că există o mulțime de români frumoși, români mândri, ce îsi laudă și respectă în continuare tradițiile și obiceiurile. Pentru cei ce încă poartă în suflete dragostea de neam și patrie, tradițiile înseamnă dor, iubire și într-un cuvânt, înseamnă ACASĂ. Provocarea zilelor noastre este, într-adevar, să reușim să readucem în prim-plan tradițiile de odinioară pentru că ne dorim cu adevărat să lasăm moștenire mai departe, urmașilor noștri, tradiții de suflet, unice în toată lumea.
2.Sunteți una dintre cele mai cunoscute personaje din antreprenoriatul feminin românesc. Ați descoperit în tradiții un domeniu care poate fi deschis în zona business-ului?
Fiind de profesie economist și participând la numeroase conferințe de business în întreaga lume, am dorit să mă identific față de celelalte participante. Dintotdeauna am fost mândră că sunt româncă și mi-am dorit să arăt acest lucru și celorlalti. Ușor, ușor am prins curaj și am îmbrăcat o ie în cadrul unei conferințe pe care o și moderam. Părerile și opiniile celorlalți nu au întârziat să apară. Atunci mi-am dat seama că arta populară românească este un teritoriu ce poate fi încă exploatat și adus la lumină! Astfel, la finalul anului 2014, s-a născut Flori de ie, o poveste de dragoste, neam și patrie.
3.Cum v-a cucerit povestea cu ia și când a început ea?
De ie am fost îndrăgostită încă de mic copil. Ai mei m-au învățat să fiu o mare iubitoare de neam și patrie, m-au crescut și au înrădăcinat în mine puternice valori care astăzi mă ajută să trăiesc frumos. Tata avea o vorbă: să nu uiți nicicând de unde te tragi și cine au fost înaintașii tăi. Atunci nu înțelegeam, astăzi înteleg perfect că ceea ce mi-a lăsat reprezintă cea mai frumoasă zestre din lume. M-au educat să fiu OM, să dăruiesc fără să aștept, să iubesc necontenit și să iert. Ia a venit la momentul potrivit, când sufletul meu a fost pregătit să o primescă și să lupte pentru a o face cunoscută în toată lumea. La 40 de ani mi-am resetat viata și obiectivele renunțând aproape la tot ceea ce facusem pînă atunci. Așa a început povestea noastră, cu devotement, curaj și inovație.
4. Spuneți-ne vă rog câteva cuvinte despre proiectele “Flori de ie” și “RomânIA Autentică”
Conceptul Flori de ie a luat naștere la finalul anului 2014. A început cu o idee ce a fost pusă în practică, un “antreprenoriat mic” în care am investit în primul rând timp și pasiune. Am început cu un nume, un logo, un research pe piata, iar apoi am înfiintat brandul Flori de ie, ce din martie 2015 a avut și primul magazin, fizic, pe langa cel online. Între timp, am deschis alte două puncte de lucru în Bucuresti. Puterea iei am descoperit-o atunci când povestea ei a fost plimbată și peste hotare, în Londra, New York, Abu Dhabi sau Viena, Bratislava, Moldova. Participând și organizând numeroase expoziții și evenimente și în țară, anul trecut, de Sanziene, România cântă cu Flori de ie în Muntii Bucegi, la Sfinx, într-o atmosferă de poveste. Anul acesta, a luat nastere proiectul RomânIA Autentică ce are ca principal obiectiv, promovarea valorilor autentice românești și introducerea iei în patrimoniul UNESCO, a avut loc pe 24 si 25 iunie a.c, la Hobita, Gorj, Acasă la Brâncuși.
5.Daca-mi permiteti sa va intreb: ce sentiment va da portul unei ii?
Soare. Soare în suflet și în priviri, protecție divină, unicitate. Doar rostind cuvantul ie mi se deschide pe față un zâmbet mare și ochii se înseninează. Ia este mai mult decât un simplu vestmânt. Ia este o opera de artă, o poveste ce iți oferă sentimente aparte, o stare de bine și o energie pozitivă, ia este mirosul de pâine din curtea bunicii, iarba proaspăt cosită, hora din sat. Ia este istorie, prezent și mai ales viitor.
6.Ce mi se pare interesant este că IA a ajuns un obiect vestimentar “uniform social”, purtat atât de către o țărancă în zi de sărbătoare, cât și de o orășancă din middle class la un concert rock and roll. Credeți că avem în aceste două cazuri, două percepții diferite asupra iei?
Acest mix, de tradițional și modern este picătura care face diferența între generații. Faptul că ia a reușit să treacă de bariera timpului și se impune chiar și în prezent prin frumusețea ei unică denotă versatilitatea și puterea acesteia.
7.Ce potențial au tradițiile românești pe piața (românească sau internațională)?
Avem un potențial incredibil. M-am întors de curând de la Viena unde am expus IA într-un cadru regal de vis, Palatul Schonnbrunn. Vă spun cu emoție în suflet că la finalul prezentării am plâns. Am plâns de emoție, de bucurie, de împlinire. Am tremurat ascultând ovațiile la scenă deschisă primite de la un auditoriu foarte select, diplomați, ambasadori, parlamentari, cu toții au fost încântați și fascinați de cât de ușor se poate adopta ia unei ținute. Așadar, ia se dovedește a fi un bun ambasador al României.
Din ce în ce mai multe persoane sunt atrase și prind mare drag de ia noastră românească. Pe lângă designer-ii români ce promovează produsele brodate cu motive românesti, o mână de designeri cu prestigiu din afara țării, precum Tom Ford, Isabel Marant sau Valentino au creat colecții rafinate, cu inspiratie tradițională. Acest lucru reprezintă o provocare pentru noi românii, o strigare pentru mândria noastră de români.
Spune-ţi părerea