Despre leadership feminin, antreprenoriat și proiectul „Flori de ie” la „The Woman – conferința de business feminin”

Flori de ie” la „The Woman - conferința de business feminin”

Flori de ie” la „The Woman – conferința de business feminin”

Vineri, 6 martie, a avut loc la Cluj-Napoca conferința de business feminin „The Woman”. Pornind de la acest eveniment, am acordat un interviu publicației transilvaniareporter.ro, în care am abordat subiecte precum leadership feminin, antreprenoriat – în special în mediul rural, soluții pentru antreprenorii mici, dar am discutat și despre un proiect drag sufletului meu, „Flori de ie”.

În cadrul interviului, am vorbit despre greutățile pe care o femeie le întâmpină în mediul de business. Uniunea Europeană este organizația care a constatat faptul că femeile sunt mai puține în domeniul antreprenoriatului decât bărbații, confruntându-se cu greutăți mai mari decât bărbații.

Acesta este și motivul pentru care m-am implicat în acest proiect de promovare a antreprenoriatului, deoarece este modalitatea cea mai bună de a găsi soluții eficiente pentru femei: „Soluția pentru o economie sănătoasă o reprezintă antreprenoriatul. Militez pentru antreprenoriat, în general, dar în special pentru antreprenoriatul feminin în mediul rural. Anul acesta se împlinesc cinci ani de când fac acest lucru. Nu am avut așteptări financiare sau altfel de așteptări decât cele personale.”

Care sunt, însă, piedicile majore care stau în calea antreprenorilor români, indiferent dacă aceștia sunt bărbați sau femei? „Mă refer la nivelul foarte mare de birocrație, taxarea pe forța de muncă, aceasta este excesiv de mare (suntem între primele cinci țări din Europa ca nivel de taxare al forței de muncă), și lipsa de finanțare. Cred că abia apoi este vorba de pasiune și curaj. Dacă nu ai bani, nu poți transforma ideea într-o afacere de succes.”

Soluția pentru descongestionarea economiei românești este axarea asupra unei politici fiscale care să încurajeze antreprenorii debutanți, respectiv cei care au un startup, indiferent de vârsta pe care o au: „Puterea economică nu este dată, așa cum s-ar crede, de antreprenorii mari. Este dată de antreprenorii mici și foarte, foarte mulți. Taxele se adună la stat de la antreprenorii mici, de aceea politica fiscală este extrem de importantă.

M-am uitat în proiectul codului fiscal pentru 2016 și, deși este lăudat de unii, eu, una, nu îl agreez. Nu vorbesc în numele meu personal, ci ca reprezentantul antreprenorilor din România. Nu este un proiect tocmai fericit, pentru că ucide antreprenorii care au un loc de muncă, dar care vor să fie antreprenori în timpul liber.”

În ceea ce privește cele mai ofertante domenii pentru antreprenorii români, consider că acestea sunt, în prezent, domeniul IT, care a câștigat foarte mult teren, dar și industriile, un domeniu care se va dezvolta în viitor. Mai mult decât atât, câștigători vor fi, în opinia mea, antreprenorii care au puterea de a fi inovatori.

„Flori de ie”, un proiect de suflet

Și, pentru că am abordat subiectul antreprenoriatului feminin, nu puteam să nu vorbesc despre un proiect drag mie, „Flori de ie”, despre dragostea pe care o port iilor românești, dar și despre dorința de a readuce în prim plan valorile și tradițiile românești: „Ia este zestrea neamului românesc, ia este cel mai bun ambasador al românilor, nu este un obiect vestimentar și atât. E pasiunea femeilor din mediul rural de a crea, de a aduce la lumină frumosul, este soare, energie, istorie, pasiune, mândria de a fi român. E normal să te bucuri și să promovezi țara din care provii.”

Proiectul s-a născut, astfel, firesc, am început să merg prin țară, să mă întorc la rădăcini, să stau de vorbă cu oamenii. Poveștile care însoțesc aceste ii sunt, de asemenea, fabuloase, speciale: „Mi s-au părut atât de frumoase aceste povești, încât uneori am stat și m-am gândit că acestea fac parte din istoria neamului, iar eu nu le-am regăsit, nu le-am știut de-a lungul timpului.”

Iiile care fac parte din colecția „Flori de ie” sunt unicat, produse originale certificate de un etnograf care atestă zona din care provin și situarea lor în timp, când au fost create. O parte dintre ele au venit însoțite de poveste. Cea mai dragă ie a mea, pe care nu am îmbrăcat-o niciodată, este o rochie de mireasă din zona Argeșului, pe care am cules-o personal.

În cadrul evenimentului „The Woman – conferința de business feminin”, desfășurat la Cluj-Napoca, a avut loc și o expoziție de ii tradiționale românești, în care am expus 8 dintre cele mai valoroase piese ale colecției „Flori de ie”. Îmi doresc să atrag atenția publicului asupra unei părți din istoria neamului românesc, iar ia este cel mai reprezentativ obiect din portul popular, vorbește ca nimeni alta despre viața satului si valorile noastre, ca națiune: „Iile vechi, care au o valoare inestimabilă vor rămâne în colecția «Flori de ie» pentru a fi arătate lumii, pentru că asta intenționez să fac, să străbat lumea în lung și-n lat să arăt cât de frumoase sunt româncele în acest obiect tradițional românesc.”

Prima expoziție a avut loc la Cluj, dar vor avea loc numeroase alte expoziții, în toată țara, deoarece este mai important, din punctul meu de vedere, să înțelegem noi, ca români, cât de importante sunt valorile naționale și abia apoi să devii ambasadorul valorilor românești în străinătate.

Citește interviul integral pe site-ul transilvaniareporter.ro. Credit foto: Dan Bodea

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus