LA BLOUSE ROUMAINE

LA BLOUSE ROUMAINE

Luna Ianuarie a acestui an a debutat cu o poveste de suflet așternută pe hârtie, povestea Flori de ie și parte din drumul său. Parte din acea poveste se regăsește în interviul acordat pentru UNICA și realizat de Adina Rosetti, ediția din Februarie, iar cealaltă parte aici :)LA BLOUSE ROUMAINE

R. De unde ați descoperit pasiunea pentru ia românescă?

C.C. Pasiunea pentru ia românescă am descoperit-o la maturitate. Cred că aveam nevoie de timp să înțeleg că există o legătură puternică între noi două. A fost un moment în viața mea destul de dificil când a trebuit să schimb macazul, asa cum spunea tatal meu. Și l-am schimbat doar în momentul în care am învățat să îmi ascult sufletul. Abia atunci am simțit că renasc, că mă reidentific. Dragostea pentru ia românească o port în suflet de mic copil. Am făcut parte dintr-un ansamblu folkloric când eram mică așa că știam exact câtă energie și pasiune îți poate dărui o ie cusută cu drag. Am redescoperit ia românească într-o zi în care trebuia să moderez o conferință pe teme economice. Mi-am dorit cumva poate să schimb percepția că ținuta business înseamnă doar fustă/pantalon și o cămașa. Am îndrăznit și am reușit să fac rost de o ie pe care am purtat-o cu mândrie la acea conferință. Odată ce am început să o port, am simțit o energie pozitivă și o libertate sufletească puternică. Astfel, nu am mai putut lăsa la o parte aceste trăiri și am vrut să trec peste bariera timpului, să readuc ia românească în prezent!

LA BLOUSE ROUMAINE

R. Aveți o colectie personală de ii? Are vreuna dintre ele o poveste specială?

C.C. De-a lungul timpului, am adunat peste 150 de costume tradiționale românești, autentice, iar dacă ar fi sa iau în calcul piesă cu piesă aș putea spune că avem peste 500 de piese de îmbrăcăminte și accesorii din diferite zone ale țării datând din secolele XIX-XX. În continuare, culeg ii de pe întreg plaiul românesc pentru a le alătura colecției, mă fascinează în special cele cusute pe borangic. Consider că fiecare dintre ele are o poveste specială. Fiecare ie își are propria poveste, învăluită în simboluri și motive tradiționale românești, dornice să fie descoperite. Unicitatea poveștilor iilor constă în zona unde a luat naștere, perioada, caracteristiciile femeii ce a cusut-o de mână cu atâta migală și pasiune, culorile, dar și simolurile pe care le-a folosit. Există într-adevar o camășe care are o poveste ce a trecut prin timp și încă dăinuește. Este vorba de un port popular special de sărbătoare, o rochie de mireasă , care a îmbrăcat trei generații de femei: străbunica, bunica și nepoata, din zona Dragoslavele, județul Argeș. Toate cele trei femei care au îmbrăcat-o, au moștenit curajul incredibil de a face față vremurilor, de a se adapta nevoilor și de a purta cu mândrie zestrea primită. Poate și tocmai de aceea, fiecare dintre ele a dorit să își lase propria amprentă pe cămeșe îmbogățind modelul cu noi cusături și podoabe. Tanti Tilica are astăzi peste 80 de ani, a îmbatrânit frumos și își aduce aminte cu nostalgie de anii în care fiecare fată din sat trebuia să își arate îndemânarea la cusut. Ne știm de ceva vreme, de când eram de-o șchioapă! Astăzi parte din speranțele ei se regăsesc în proiectele mele, încă îi aud povețele chiar și atunci când nu sunt lângă ea și poate tocmai de aceea mi-a dăruit parte din amintirile ei de-o viață! Să fi mândră că esti româncă, maică, mi-a spus ultima oară! Și mărturisesc, sunt!

_MG_3182

R. Care a fost drumul de la pasiune la deschiderea magazinului Flori de ie?

C.C. Am început să răsfoiesc deja în sufletul meu pagină dupa pagină pentru a identifica exact drumul de la pasiune către Flori de ie. Nu știu dacă a existat un drum, a fost mai mult un exercițiu de voința de a avea curaj să fac ceea ce visam. Visez la o Românie autentică, cu valori, oameni frumoși, o Românie în care istoria, arta și cultura sunt apreciate. Este mai degrabă o întoarcere a în timp a mea, pentru a-mi redescoperii pasiunile. Într-o lume plină de provocări, unde competiția e stransă, un antreprenor adevărat trebuie să dea dovadă de curaj, pentru a se face remarcat, e necesar să își asume multe riscuri. Eu cred cu tărie că succesul îl găsești acolo unde altora le e teamă să escaladeze, să exploreze, iar eu sunt de cand ma stiu o exploratoare!

R. Povestiți-ne puțin despre magazin – de unde culegeți iile, cine sunt cumparătoarele, ce ar trebui să știe o posesoare de ie…

C.C. Flori de ie este o poveste despre pasiune și despre susținere. Este povestea unui concept ale cărui rădăcini sunt într-o lume plină de tradiție, unde autenticitatea, atenția pentru detalii și pasiunea pentru trecut se îmbină perfect. Din colecția Flori de IE fac parte ii tradiționale, cusute de mână și vechi de zeci de ani, dar și ii moderne, a căror broderie realizată manual in atelierele noastre – este inspirată de modele culese din toate regiunile României. Este, deci, un concept complex, a cărui “împlinire” trebuie să fie pe măsură: îmi doresc ca iile tradiţionale să ajungă în cât mai multe case, să îţi găsească loc în garderoba noastră de zi cu zi! În plus, recunosc, un magazin exclusiv de ii este o provocare mare pentru orice antreprenor, o provocare pe care am vrut să o accept! Orice posesoare de ie ar trebui sa aibe curaj si sa iubesca Romania, apoi totul vine de la sine! Nu există un tipar anume pentru a putea încadra preferințele cumpărătoarelor, aș putea spune mai degraba ca este vorba de conexiune, de legatura ce se creaza intre cumparatoare si ie, este un fel de dragoste la prima vedere!

LA BLOUSE ROUMAINE

R. In ce context purtati ie, cum va simtiti cand o purtati, cu ce articole vestimentare o combinanti?

C.C. Pot spune cu mare mândrie că port ie ori de care ori am ocazia! La întâlniri de afaceri, conferințe, evenimente speciale, și chiar și în activitățile de zi cu zi. Ia îmi da o stare de împlinire, de fericire, mulțumire și împăcare sufletească. Mă simt liberă și mândră că sunt româncă ori de câte ori pun o ie pe mine. Îmi place să port poveștile iilor pretutindeni, să le descopăr simbolurile și să le împărtășesc celor din jur. Pentru mine ia este un element autentic și în același timp versatil. Poate fi purtată cu ușurință într-o ținută modernă, ce îți conferă unicitate, iar în același timp, poate fi purtată și în cadrul unor evenimente culturale, tradiționale, pentru a cinsti valorile românești.

LA BLOUSE ROUMAINE

Ia poate da vieții culoare și fericire depinde doar de tine să o poți primi în viața ta!

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus