Antreprenoriatul la feminin

Cristina Chiriac, Ambasador al Antreprenoriatului Feminin

Antreprenoriatul la feminin. Afacerile privite sub criteriul sexului întreprinzătorului reprezintă o perspectivă care nu se afla în logica Ziarului BURSA, un ziar care a ignorat întotdeauna diferenţa dintre o afacere dezvoltată de un bărbat, faţă de cea dezvoltată de o femeie, pornind de la prejudecata că profitul sau pierderea sunt ilustrate de cifre seci, fără sex.

Se pare, însă, că doar rezultatul este asexuat, în timp ce modul în care se ajunge la el este adesea diferenţiat de raţiuni şi sensibilităţi care le sunt specifice bărbaţilor, respectiv femeilor care întreprind afacerile, astfel că, eventual, ar putea fi distinsă o “afacere masculină”, de o “afacere feminină”, fără să poată fi ierarhizate apriori, după cum “abordarea feminină” sau “masculină” a unei afaceri nu reprezintă exclusivitate a vreunuia din sexe. Ceea ce vrea să spună că sugestiile fertile venite din “abordările feminine” pot fi preluate în “afacerile masculine” şi invers.

Pe 15 noiembrie, la Varşovia, a avut loc o reuniune care promovează o nouă reţea europeană de mentori pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul femeilor, la care am fost reprezentaţi de doamna Cristina Chiriac

Reporter: Care este miza acestui program de “mentori ai antreprenoriatului feminin”?

Cristina Chiriac: Statistic vorbind, femeile reprezintă doar 34,4% din lucrătorii cu activitate independentă din Europa. Deşi sunt sursa de creştere economică şi de crearea de noi locuri de muncă, potenţialul antreprenorial şi creativitatea femeilor sunt cele mai puţin exploatate din Europa. Schimbarea acestui status quo ar fi în beneficul tuturor. Pentru a creşte proporţia femeilor implicate, şi ţinând cont că femeile gândesc o afacere în cu totul alţi parametri decât o fac bărbaţii, se impun măsuri de sprijin specifice. Din acest motiv, Comisia Europeană a iniţiat “Reţeaua Europeană a Femeilor Ambasadoare ale Antreprenoriatului” şi “Reţeaua Europeană de Mentori pentru Femeile Antreprenor”.

Reporter: Când spuneţi că femeile gândesc o afacere altfel decât bărbaţii la ce vă referiţi?

Cristina Chiriac: Cu siguranţă aţi observat că femeile au unele calităţi în comparaţie cu bărbaţii. Dacă acestea ar fi exploatate eficient şi inteligent, ar putea contribui şi tipologii specifice. De exemplu, femeile acordă o importanţă mai mare circumstanţelor familiale atunci când analizează raportul riscuri-beneficii, sau aleg să-şi păstreze locul de muncă iniţial chiar dacă înfiinţează o afacere proprie, preferând să desfăşoare ambele activităţi în paralel pentru o vreme. Sunt mai prudente decât bărbaţii şi mai conştiente de riscul unui eşec. Spiritul antreprenorial se potriveşte bine cu alegerile de viaţă ale femeilor, caracterizate în general prin flexibilitate în ceea ce priveşte concilierea vieţii private cu cea profesională, mai ales în ceea ce priveşte timpul şi locul de muncă.

Reporter: Mulţumesc! Vă urez succes!

Feedback proiect

Abonează-te la RSS

Un comentariu

  1. Angi 11 April 2012

    Felicitari pentru activitate!

    Reply

Spune-ţi părerea

Numele este obligatoriu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Înapoi sus